Allopurinol

Allopurinol is een medicijn dat de aanmaak van urinezuur moet tegengaan door de remming van het enzym "xanthineoxidase". Probleem bij dit medicijn is dat het niet kan worden genomen door mensen met een leverinsufficiëntie. Ook is nu bekend geworden dat Allopurinol slecht is voor de nieren. Artsen schrijven het dan ook niet meer voor aan personen met een verminderde nierfunctie.

 

Wanneer wordt Allopurinol voorgeschreven

Meestal schrijft een arts allopurinol voor als urinezuurverlagend medicijn. Dit medicijn remt de omzetting van purine naar urinezuur. Door de omzetting te remmen, verlaagt allopurinol de hoeveelheid urinezuur in het bloed. Een jichtaanval kan tijdelijk verergeren als u begint met allopurinol, daarom krijgt u de eerste weken ook colchicine voorgeschreven.

 

Bijwerkingen

In de bijsluiter van de apotheek staan de bijwerkingen van Allopurinol vermeld. De meest voorkomende zijn:

  • Acute jichtaanvallen (vooral indien met een te hoge dosis of te vroeg (< 6 weken)na de acute crisis gestart wordt)
  • Gastro-intestinale verschijnselen
  • Cholestatische hepatitis
  • Stoornissen van de bloedvorming
  • Lyell-syndroom

 

Om te bepalen welke dosis allopurinol nodig is om het urinezuur in uw lichaam te verlagen, zal er tijdens de behandeling regelmatig bloedonderzoek worden gedaan. Aan de hand van dit bloedonderzoek wordt de dosis aangepast.

 

Terug naar jicht behandelen>>>

 

Jicht patiënt Leane

Ik ben een vrouw van 48 jaar. Ik had erg veel last van jicht in mijn linkervoet. Het was op een gegeven moment zo erg dat ik niet eens in mijn schoenen paste. Ik moest zelfs op mijn slippers naar het werk...

 

Lees meer >>>


Doe de online verzuringstest

Jicht wordt veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.