Het verhaal van Jichtpatient Erik

Mijn naam is Erik, een 54 jarige accountant uit Rotterdam. De aandoening jicht was 6 jaar geleden voor mij totaal onbekend totat mijn linkervoet pijn begon te doen. Aangezien ik graag ga hardlopen, meestal drie keer per week, werd ik gelijk minder fit en begon de pijn erger te worden.  

 

Na enige tijd zoeken ben ik op aanraden van mijn arts begonnen met Allopurinol en Colchicine. Hoewel de pijn in eerste instantie verminderde kreeg ik veel last van mijn maag en moest regelmatig overgeven. Ik had inmiddels meerdere aanvallen gehad en elke keer was ik, met name door de colchicine, een paar dagen beroerd. Ik verloor 5 kilo door diarree en overgeven. De huisarts schreef vervolgens Immodium en Motilium voor om dit weer tegen te gaan.

 

Ondanks alle medicijnen bleef ik aanvallen krijgen maar waren ze minder hevig en korter. Toch werd ik zo ziek van alle medicatie dat ik ben gaan zoeken naar een andere oplossing. Enkele maanden later kwam een collega met ontzuren, een voor mij tot dan onbekend begrip. Hij vertelde, dat je zuren in je lichaam moest afvoeren met behulp van pH druppels waarmee je basisch water maakt . Hoewel het idee wat vreemd overkwam was ik bereid alles te proberen onder het motto "baat het niet, dan schaadt het niet". Ik begon met het toevoegen van pH druppels aan water 5 keer per dag.

 

De eerste paar dagen merkte ik weinig alleen voelde ik me meer vermoeid waardoor ik begon te twijfelen aan dat ontzurende water. Na drie weken dacht ik er zelfs aan om ermee te stoppen maar realiseerde ik me dat ik in die tijd geen aanval meer had gehad dus ben ik doorgegaan. Twee maanden later kreeg ik weer meer energie, en nog steeds geen aanval, dus ben me meer gaan verdiepen en voeding en andere verzurende factoren. Tevens ben ik voor het eerst in mijn leven naar een natuurgeneeskundige gegaan om meer informatie in te winnen. Haar verhaal over ontzuren klonk zo logisch dat ik ben gaan letten op het purinegehalte van voedsel en voornamelijk ontzurende voeding at. Tevens ben ik de Allopurionol die ik tot dan toe nog nam gaan afbouwen. Ik merkte elke week dat ik weer wat meer energie had en geen jichtaanvallen. De nare colchicine werd steeds verder weggeschoven en Allopurionol behoorde gelukkig ook tot het verleden.  

 

We zijn nu 2 jaar verder en heb geen last meer gehad van jicht. Ik eet gezond, ga weer drie keer per week harlopen en heb nog energie over. Toen ik door jicht.nl werd gevraagd mijn verhaal te doen was dit natuurlijk een makkelijke keuze. Ik ben in twee jaar tijd, van enorm sceptisch, naar aanhanger gegaan simpelweg omdat het voor mij heeft gewerkt. Ik kan ook iedereen met jicht aanraden te beginnen met ontzuren en door te zetten. Het heeft mij enorm geholpen.

    

Lees hier meer over actief ontzuren >>>

 

Therapeut B. Peters

Ik ben een therapeut en heb in mijn praktijk (sinds 2009) veel te maken met mensen die aan jicht lijden. Gelukkig kun je zelf veel doen bij jichtklachten. Ik laat mijn cliënten altijd 1 a 2 weken een voedingsdagboek bijhouden om inzicht te krijgen in hun voedingspatroon...

 

Lees meer >>>


Vragen over ontzuren?

 

Heeft u vragen over ontzuren of wilt u gratis advies van onze ontzuringsdeskundigen? Laat dan uw telefoonnummer achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.