Jicht in Voet

Een jichtaanval kan elk op moment van de dag en in verschillende lichaamsdelen de kop opsteken. Soms is de pijn te verdragen maar meestal, vooral bij jicht in de voeten, is de pijn zo hevig dat lopen niet meer mogelijk is. Overigens komt de hevigste stekende pijn vaak voor in de enkels, voeten, tenen, vingers en pols.

 

Symptomen van Jicht in de voeten

De symptomen van jicht in de voeten zijn:

  • Extreme gevoeligheid van de voet
  • Intense pijn die het lopen en het opstaan bemoeilijken. Zelfs de druk van een laken of deken kan te pijnlijk zijn.
  • Zwelling en ontsteking van de voet, meestal te zien door rode glanzende huid
  • Schilferende, jeukende huid rond en op het aangetaste gedeelte van de voet
  • Snelle verergering van de pijn, meestal 's nachts en dan het afnemen hiervan een aantal dagen erna
  • Koorts, misselijkheid en braken
  • Knobbels: ten gevolge van de ophoping van de gekristalliseerde urinezuren kunnen zich na verloop van tijd onder de huid nabij de betreffende voet, zogenaamde 'jichtknobbels' of "Tophi's" ontwikkelen. Ze zijn meestal niet pijnlijk maar wel hinderlijk en niet zo fraai om zien. Niet alle jichtlijders krijgen dergelijke knobbels maar bij het ontstaan van een knobbel, blijft hij groeien en komen er meestal nog andere bij.
  • Vele jichtlijders krijgen na verloop van tijd ook last van nierstenen of nierinsufficiëntie.

 

Oorzaak van jicht in de voeten

De oorzaak van jicht is een ophoping van urinezuurkristallen, in dit geval in de voet. Urinezuur circuleert door het lichaam via de bloedbaan. Om het lichaam te beschermen tegen verzuring zet het lichaam deze zuren om in kristallen. De urinezuurkristallen zijn pH neutraal maar zetten zich af tussen gewrichten. Vaak in de voeten, de reden hiervoor in nog onbekend, maar er wordt er van uitgegaan dat dit gebeurt om het hart te beschermen. Omdat voeten, maar ook tenen en oren het meest ver weg zitten van het hart.

 

Behandelingen van Jicht in voet

Bij een jichtaanval in de voet is het belangrijk geen druk meer te zetten op de voeten. Dus zorg ervoor om zo min mogelijk te lopen en leg bij voorkeur uw voet op een verhoging. De pijn verminderen kan met een natte doek maar houd rekening met kou, dit verergert de ontsteking. Een pijnstiller slikken is toegestaan om de pijn te verlichten.

 

Nadat de pijn wegtrekt is het belangrijk om de voet weer te bewegen. Wanneer u dit niet doet, zal u voet verstijven/verkrampen waardoor de klachten sneller en heviger kunnen terugkomen. Dus beweeg de voet regelmatig, maar zorg dat er niet teveel druk op komt.

 

Drink ontzurend water

Drink (basisch) water, minimaal 1 a 2 liter per dag. Drink GEEN alcohol en vermijd voedingsmiddelen rijk aan purine. Hiermee voer je zure afvalstoffen in je lichaam sneller af.

 

 

Structurele oplossing

Hoewel enkele medicijnen de directe aanval kunnen verlichten door de ontsteking te remmen is er geen medicijn die een volgende aanval voorkomt. Wel is er een methode om urinezuren, die leiden tot een aanval, structureel af te voeren. Dit noemt men het lichaam ontzuren.

 

Lees meer over ontzuren van het lichaam >>>

 

Terug naar home >>>

 

Jicht patiënt Leane

Ik ben een vrouw van 48 jaar. Ik had erg veel last van jicht in mijn linkervoet. Het was op een gegeven moment zo erg dat ik niet eens in mijn schoenen paste. Ik moest zelfs op mijn slippers naar het werk...

 

Lees meer >>>


Vragen over ontzuren?

 

Heeft u vragen over ontzuren of wilt u gratis advies van onze ontzuringsdeskundigen? Laat dan uw telefoonnummer achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

 
Doe de online verzuringstest

Jicht wordt veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.