Jichtaanval

Een jichtaanval is een stekende pijn in het getroffen gewricht. Een Jichtaanval gaat bijna altijd over binnen één tot drie weken, maar kan na verloop van tijd weer terugkomen.
Bij een aanval van jicht heeft u last van een acute gewrichtsontsteking. De ontsteking ontstaat meestal in het gewricht van de grote teen. Maar de aanval kan ook in andere gewrichten optreden. Een aanval duurt vaak een paar uur maar kan ook 2 tot drie dagen aanhouden.

 

Symptomen van een jichtaanval:

 • rode, gevoelige, warme en gezwollen gewrichten;
 • stekende pijn;
 • lichte koorts;

 

Wanneer is de kans op een jichtaanval het grootst?

Een aanval kan op elk moment van de dag voorkomen maar vooral 's nachts, wanneer het lichaam in rust is, kan een jichtaanval de kop opsteken. Dat komt doordat de verversing van de vloeistof rondom de gewrichten, wat een passief proces is, 's nachts nagenoeg stil ligt. Die verversing heeft beweging nodig, en die ontbreekt tijdens de slaap. Omdat die verversing stil ligt, maar de lichaamsprocessen niet, kan de gewrichtsvloeistof verzuren. Hierdoor wordt de drempel waarop urinezuur neerslaat als urinezuurkristallen verlaagd. Het gevolg kan een aanzet tot jichtaanval zijn. 
 

Jicht-aanvallen kunnen o.a. worden uitgelokt of versterkt door:

 

 • kleine verwondingen;
 • operaties;
 • alcohol, overmatig gebruik;
 • eiwitrijk voedsel;
 • bepaalde medicijnen;
 • vermoeidheid;
 • emotionele spanningen;
 • andere ziekten.

 

Is een jichtaanval schadelijk?

De aanval zorgt zelden voor blijvende schade. Als aanvallen echter vaak voorkomen en niet behandeld worden, kan slijtage van het gewricht optreden. Daarnaast hebben mensen met chronische jicht vaak ook een hoge bloeddruk en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. De oorzaak hiervan is een ophoping van urinezuurkristallen.

 

Jichtaanvallen behandelen

Een jichtaanval voorkomen is natuurlijk beter dan behandelen. Hiervoor kunt u het beste actief gaan ontzuren. Door dagelijks basisch water te drinken kunt u de kans op een aanval aanzienlijk verlagen. Als de aanval is begonnen kunt u pijnstillers en eventueel ontstekingsremmers nemen.

 

Terug naar home >>>

Doe de online verzuringstest

Jicht wordt veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.


 

Jicht patiënt Leane

Ik ben een vrouw van 48 jaar. Ik had erg veel last van jicht in mijn linkervoet. Het was op een gegeven moment zo erg dat ik niet eens in mijn schoenen paste. Ik moest zelfs op mijn slippers naar het werk...

 

Lees meer >>>


Vragen over ontzuren?

 

Heeft u vragen over ontzuren of wilt u gratis advies van onze ontzuringsdeskundigen? Laat dan uw telefoonnummer achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.