Wat is jicht?

Jicht is een pijnlijke ontsteking als gevolg van gekristalliseerd urinezuur in een gewricht. In Nederland en België lijden ongeveer 350.000 mensen aan jicht. En ieder jaar komen er duizenden jichtpatienten bij. De aandoening bestaat al ruim 2500 jaar. Jicht valt onder de reumatische aandoeningen en wordt ook wel verward met artrose. Beide aandoeningen zijn echter totaal verschillend. Bij jicht is sprake van een ontstekingsreactie op de plaatselijke opeenhoping van urinezuurkristallen in de gewrichten. 

 

Bij jicht slaan urinezuurkristallen neer in de gewrichten wat gepaard gaat met veel pijnklachten. Het urinezuur hoopt zich op doordat er teveel zuren in het lichaam aanwezig zijn.

 

Jicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en ontstaat meestal na het 40ste levensjaar. Na het 40ste levensjaar verzuurt het lichaam in toenemende mate waardoor zuren, zoals urinezuren steeds minder goed uit het bloed worden afgevoerd. De overtollige urinezuren kunnen dan gaan kristalliseren en neerslaan op de gewrichten. Bij vrouwen zien we vaak jicht ontstaan na de overgang. Na de overgang kan het lichaam zich niet meer maandelijks via de menstruatie ontdoen van zure afvalstoffen en verloopt het afvoerproces van zuren op dezelfde wijze als bij mannen.

 

Het verloop van jicht

Soms blijft jicht beperkt tot één aanval. Meestal zien we de aanval in het voetgewricht, bij de grote teen. Maar steeds vaker komt voor dat de jichtaanvaller in frequentie en hevigheid toenemen. De aanvallen komen dan ook bij meer gewrichten voor. Uiteindelijk wordt de jicht dan chronisch. De huid rond het gewricht is dan rood en strak gespannen. De pijn ervan kan zo hevig zijn dat zelfs het laken van het bed niet meer wordt verdragen. Lopen wordt ook steeds moeilijker en het aantrekken van schoenen is een pijnlijke gebeurtenis. Bij het uitblijven van een succesvolle aanpak tegen de jicht is het uiteindelijk voortbewegen met krukken onvermijdbaar.

De klachten bij chronische jicht kunnen overigens ook geleidelijk ontstaan en toenemen, dus zonder de voorafgaande acute aanvallen. De gewrichten zijn dan dik, pijnlijk en stijf maar niet zo rood. Juist door dit minder herkenbare klachtenpatroon wordt chronische jicht ook wel verward met artrose of reumatoïde artritis.

 

Jicht wordt in het algemeen onderscheiden in 3 vormen:

 

Het verhaal van Erik

Mijn naam is Erik, een 54 jarige accountant uit Rotterdam. De aandoening jicht was 6 jaar geleden voor mij totaal onbekend totat mijn linkervoet pijn begon te doen. Na enige tijd zoeken ben ik begonnen met Allopuriol en Colchicine. Hoewel in eerste instantie.....

Lees meer >>>


Jicht en verzuring

Tegenwoordig is het goed mogelijk om jicht structureel tegen te gaan door het lichaam te ontzuren. Bij jicht is namelijk sprake van verzuring van het lichaam. Dit betekent dat het lichaam de overtollige stroom aan afvalzuren in het bloed, zoals urinezuren, niet afdoende kan uitscheiden...

Lees meer over ontzuren >>>