Purine
Urinezuur ontstaat bij de afbraak van purine. In 2004 werd, door de The New England Journal of Medicine aangetoond dat een overtollige hoeveelheid purine de oorzaak was van jicht.
Hieronder een lijst met voedingsmiddelen die veel purine bevatten. Maar het lichaam maakt zelf ook purine aan bij de afbraak en het vernieuwen van lichaamscellen. Zelfs meer purine dan via voeding vrijkomt. De verhouding ligt op ongeveer 30% uit voeding en 70% uit celafbraak. De invloed van voeding is daarom van beperkte omvang, maar valt niet uit te sluiten. Personen kunnen verschillend reageren op purinerijk voedsel. Mensen met jicht weten vaak wel voor welk voedingsmiddel ze gevoelig zijn, dit zijn dikwijls purinerijke producten.
Purine overzicht in voedingsmiddelen
Hoeveelheid purine in groentes per 100 gram
Groente |
Purine |
Aardappel, gekookt |
20 mg |
Aardappelpureepoeder |
94 mg |
Andijvie |
16 mg |
Artisjokken |
57 mg |
Asperges |
26 mg |
Bloemkool |
45 mg |
Broccoli |
47 mg |
Champignons |
88 mg |
Chinese kool |
30 mg |
Komkommer |
7 mg |
Koolrabi |
30 mg |
Kropsla |
10 mg |
Mais uit blik |
52 mg |
Paprika |
55 mg |
Peterselie |
83 mg |
Pompoen |
44 mg |
Radijs |
12 mg |
Rode bietjes |
21 mg |
Rode kool |
37 mg |
Savooiekool |
43 mg |
Schorsenieren |
71 mg |
Sperziebonen |
43 mg |
Spruitjes |
60 mg |
Spinazie |
64 mg |
Tomaten |
11 mg |
Tomatenpuree |
91 mg |
Veldsla |
34 mg |
Venkel |
16 mg |
Witlof |
12 mg |
Witte bonen |
62 mg |
Witte kool |
22 mg |
Worteltjes |
14 mg |
Zuring |
56 mg |
Zuurkool |
26 mg |
Hoeveelheid purine in melk, melkproducten en eieren per 100 gram
Melk, melkproducten en eieren |
Purine |
Emmertaler |
8 mg |
Goudse |
18 mg |
Kwark |
0 mg |
Roomkaas |
22 mg |
Volle melk |
0 mg |
Yoghurt |
0 mg |
Eieren |
16 mg |
Eierdooier |
45 mg |
Hoeveelheid purine in gevogelte, vlees en orgaanvlees per 100 gram
Gevogelte, vlees en orgaanvlees |
Purine |
Eend |
152 mg |
Gans |
114 mg |
Kippenborst |
252 mg |
Kippenlever |
272 mg |
Kippenpoot |
232 mg |
Schapenvlees |
129 mg |
Kalfsvlees |
148 mg |
Kalfshart |
139 mg |
Kalfshersenen |
92 mg |
Kalfslende |
164 mg |
Kalfslever |
221 mg |
Kalfslongen |
147 mg |
Kalfsnieren |
218 mg |
Kalfszwezerik |
918 mg |
Runderbraadlap |
112 mg |
Runderfilet |
154 mg |
Runderlever |
230 mg |
Runderlongen |
242 mg |
Rundertong |
160 mg |
Haas |
167 mg |
Hert |
157 mg |
Konijn |
130 mg |
Ree |
154 mg |
Hoeveelheid purine in graan en graanproducten per 100 gram
Graan en graanproducten |
Purine |
Beschuit |
63 mg |
Boekweit |
156mg |
Cornflakes |
83 mg |
Gerst |
82 mg |
Gierst |
117 mg |
Gort |
155 mg |
Havergort |
139 mg |
Havermout |
187 mg |
Knackerbrood |
161 mg |
Witte rijst |
54 mg |
Roggebrood |
84 mg |
Tarwebloem |
36 mg |
Tarwekiemen |
843 mg |
Tarwevolkorenbrood |
83 mg |
Tarwevolkorenmeel |
82 mg |
Tarwezemelen |
142 mg |
Witbrood |
104 mg |
Pasta |
42 mg |
Hoeveelheid purine in fruit per 100 gram
Fruit |
Purine |
Aardbei |
26 mg |
Ananas |
19 mg |
Appel |
19 mg |
Avocado |
31 mg |
Banaan |
57 mg |
Druiven |
30 mg |
Frambozen |
18 mg |
Meloen |
25 mg |
Kersen |
17 mg |
Peer |
17 mg |
Perziken |
21 mg |
Pruimen (vers) |
24 mg |
Rode bessen |
17 mg |
Vlierbessen |
33 mg |
Abrikozen (gedroogd) |
73 mg |
Dadels |
54 mg |
Pruimen (gedroogd) |
64 mg |
Rozijnen |
107 mg |
Vijgen |
64 mg |
Hoeveelheid purine in peulvruchten, zaden en noten per 100 gram
Peulvruchten, zaden en noten |
Purine |
Erwten |
85 mg |
Kikkererwten |
164 mg |
Linzen |
198 mg |
Sojabonen |
356 mg |
Sojameel |
296 mg |
Amandelen |
41 mg |
Hazelnoten |
42 mg |
Paranoten |
23 mg |
Pinda's |
74 mg |
Sesamzaad |
88 mg |
Walnoten |
26 mg |
Zonnebloempitten |
157 mg |
Hoeveelheid purine in vis en visproducten per 100 gram
Vis en visproducten |
Purine |
Forel |
311 mg |
Haring |
317 mg |
Kabeljauw |
108 mg |
Karper |
149 mg |
Makreel |
186 mg |
Schelvis |
184 mg |
Schol |
174 mg |
Braadharing |
215 mg |
Garnalen |
65 mg |
Haring in gelei |
79 mg |
Kaviaar |
73 mg |
Sardientjes in blik |
349 mg |
Tonijn in blik |
198 mg |
Gerookte zalm |
174 mg |